Eton Mess

IMG_7816-02.jpegEton Mess is een toetje met merengues, aardbeien, mascarpone en slagroom. Ik at het een aantal jaren terug voor het eerst in Engeland en ik vond het zo lekker! Thuis heb ik toen meteen een recept gezocht en hier mijn eigen draai aan gegeven. 

Ingrediënten (voor ongeveer 5 personen, zoals geserveerd op de foto)

– 3 eiwitten (ca. 100 gram eiwit)
– 200 gram suiker
– 250 mililiter slagroom
– 250 gram mascarpone
– 1 zakje vanillesuiker
– bakje aardbeien
– citroensap (optioneel: ik gebruikt dit om de mengkom te ontvetten)

Verder heb je nodig

– Lepel
– Spuitzak
– Blender
– Handmixer
– Bakpapier
– Citroensap (optioneel: ik gebruik dit om de mengkom te ontvetten)

Aan de slag!

Begin met het maken van  de merengue. Voor het maken van merengue is de verhouding 1:2. Je gebruikt dus twee keer zoveel suiker dan eiwit. Drie eiwitten zijn ongeveer 100 gram. Wil je dit zeker weten of meer/minder merengue dan kan je de eiwitten dus wegen en naar verhouding suiker toevoegen!

1. Verwarm als eerste de oven voor op 100 graden.

2. Maak met wat citroensap je mengkom schoon. Zo maak je de kom vetvrij. De eiwitten worden namelijk niet stijf als er vet bij komt.

3. Split de eieren. De eiwitten doe je in de mengkom. PAS OP: zorg erg dat er geen eigeel bij het eiwit komt want dan wordt niet stijf.

4. Klopt het eiwit met de handmixer tot stijve pieken.

5. Klop vervolgens 200 gram suiker door het eiwit.

6. Schep het schuim in een spuitzak.

7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit er toefjes merengue op.

8. De merengue gaat ongeveer 1 uur in de oven. Ze zijn goed als je ze makkelijk van het bakpapier kan tillen.

9. Was de aardbeien.

10. Haal de kroontjes van de aardbeien.

11. Halveer de aardbeien.

12. Een aantal aardbeien pureer je in de blender. Dit wordt de aardbeiensaus.

13. Klop 250 milliliter slagroom met 1 zakjes vanillesuiker en een scheut suiker. Ik heb niet veel suiker gebruikt omdat de merengue al zoet is. Je kan dit natuurlijk naar jou smaak toevoegen.

14. Klop de 250 gram mascarpone door de slagroom.

15. Serveren maar! En serveer het meteen want anders worden de merengues zacht. Het is juist lekker als ze knapperig zijn!

Het gerecht heet Eton Mess omdat alle ingrediënten in een kom worden gemengd en geserveerd. Oftewel ‘a mess’

 

Advertenties

Een gedachte over “Eton Mess

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s